OM LAUGAR

EKOLOGISK TVÅL, HUDVÅRD OCH ÄKTA SÅPA FRÅN DALSLAND

Hej! Jag är Nina, norrmannen som lämnade Lofoten för det natursköna Dalsland i Sverige. Med en bakgrund som utbildad kock arbetade jag mellan 1997 och 2016 som stuert på olika fartyg. Trots att det inte var på de sju haven, tillbringade jag min tid i Lofoten, på Svalbard, längs norska kusten och även en sväng längs Afrikas västkust.

Under våren 2015 tjänstgjorde jag som stödpersonal i samband med Ebola-epidemin i Sierra Leone, och vintern 2017/18 tillbringade jag i Antarktis på den norska forskningsstationen Troll i Drottning Mauds Land. Innan allt detta, har jag haft olika serviceyrken, bland annat inom parfymeri, blommor, växter och mera.

En otroligt spännande tillvaro med möten med fantastiska människor, arbete med fina råvaror och fått sett så mycket av vårt unika jordklot. Ibland slitigt och präglat av hemlängtan. Jag känner mig oerhört tacksam för möjligheten att ha upplevt allt detta. Så många minnesvärda upplevelser och fina minnen. Nu har jag landat som landkrabba i det vackra Västra Götaland.

Alla mina tvålar, inklusive olivtvålar, raktvålar och ansiktsoljor, tillverkas av certifierade ekologiska råvaror avsedda för kosmetika. Laugars äkta linoljesåpa framställs med svenskodlad linfröolja enligt gammaldags recept, utan tillsatser av parfym eller konserveringsmedel. Hos mig finner du även parfymfria/allergivänliga tvålar och såpor. Du kan tryggt köpa tvål, raktvål och såpa från Laugar.

Unna dig själv eller överraska någon du tycker om med en naturlig handgjord tvål från Laugar of Sweden. Våra tvålar och raktvålar är omtyckta som presenter och representerar ett hållbart val.

Bäste hälsningar
Nina Øverland
Tvålmakare / VD

Laugar of Sweden AB
Org.nr: 559124 – 5476

Från idé till verklighet har resan varit lång. Företaget blev officiellt registrerat hösten 2017, men innan dess formades projektet inom mitt huvud. Jag arbetade med recepten för ekologiska tvålar och raktvålar, utförde registreringar (safety assessment), och med den underbara hjälpen från min sambo och familj byggdes en professionell tvålstudio här hemma, precis runt husknuten.

Laugar är nu mitt heltidsarbete, och jag producerar alla tvålar och linoljesåpa själv. Tvål och såpa som tillverkas av ekologiska och naturliga råvaror är bra både för huden och för naturen.

Nu tillverkar Laugar tvål med förnybar energi. Vi har investerat i 26 solpaneler som installerades på taket i april. Därmed är Laugars produktion ännu mer miljövänlig och energieffektiv.

Du handlar tryggt i min webbutik. Den är så klart öppet alla dagar i veckan. Jag skickar så snabbt jag kan och normalt har du ditt paket innan 7 arbetsdagar. Som regel går det snabbare, men det beror lite på när du beställer. Ordrar som kommer fredag går ju inte i väg för tidigas påföljande måndag.

Det är visserligen ingen stor tvålfabrik jag driver, men du är varmt välkommen att besöka mig och handla lite i den lilla tvålstudion på Nolby 7. Jag har ingen ordinarie öppettid, men är mestadels på plats. Vill du vara helt säker på att jag är här kan vi göra en överenskommelse om när du vill komma, eller så tar du chansen och kommer förbi. Om jag inte är i tvålköket, ring på ringklockan vid dörren så kommer jag studsande ut.

Följ gärna Laugar of Sweden på Facebook eller Instagram. Du når mig på mobil: 070 344 65 30 eller via e-post: hello (och den konstiga a) laugar.se

Att välja produkter från Laugar är ett miljövänligt val. Om det inte behövs i avloppet eller i naturen, behövs det inte heller på vår hud. Min vision är att skapa så rena produkter som möjligt, riktade mot den medvetna mannen och kvinnan. Laugars klassiska raktvålar och tvålar är lämpliga för ansikte, händer och kropp.

Jag använder enbart förstklassiga, certifierade ekologiska oljor – bra för oss människor och naturen. Av den anledningen undviker jag onödiga tillsatser i produkterna, såsom färg, glitter, färgpigment mica, titanoxid, palmolja, med mera. Även om färgpigment, glitter och guld kan göra en tvål visuellt tilltalande, kan det vara utmanande att vara säker på ursprunget. Är det etiskt framställt, undviks barnarbete eller social dumpning? Det säljs färgpigment och glitter som marknadsförs som biologiskt nedbrytbara, men de har lika lång nedbrytningstid som plast. Vår hud och natur behöver helt enkelt inte dessa tillsatser.

Självklart testas ingen av Laugars produkter eller ingredienser på djur. Testning av tvål, kosmetik och hudvårdsprodukter på djur är helt förbjudet i Europa sedan 2004 och för kosmetiska ingredienser sedan 2009

I 2004 införde EU ett förbud mot försäljning av kosmetika som testats på djur, och det är inte tillåtet att marknadsföra produkter som uppfyller dessa lagkrav enligt marknadsföringslagen.

Att ’lauga’ (löga på svenska) sig är det norröna ordet, en forntida gammal svensk/norsk term för ’att bada och tvätta sig’. Vår nordiska lördag har fått sitt namn från laugardagen (lögaredagen på svenska). De som hade det lite bättre ställt kunde använda lagerblad och andra kostbara örter för att doftsätta sitt badvatten. Därför har Laugars logotyp fått inspiration från ett stiliserat/förenklat lagerblad. Laugar of Sweden® är ett registrerat varumärke i EU och Norge.

I processen att tillverka tvål på det genuina sättet bildas naturligt glycerin, vilket är fuktbindande och gynnsamt för huden. Olivolja och olivtvål är kända för sina unika egenskaper inom hudvård sedan tusentals år tillbaka.

För att Laugartvålen ska få dessa egenskaper mognar och lagras den väl och länge innan den når kunderna. Allt vårt förpackningsmaterial är FSC-certifierat, miljövänligt och återvinningsbart.

Tvålarna är inslagna i cellofan, som tillverkas av cellulosa. Sortera cellofan som restavfall och inte plast.

Recepter & säkerhetsvärdering

Tillverkning av tvål, raktvål och andra hudvårdsprodukt är underlagt kosmetiklagen (EU/EES). Det betyder att de flesta kosmetiska produkter måste genom en säkerhetsvärdering. Laugars recept är säkerhetsvärderade av ett välrenommerad svenskt institut, och produkterna är registrerade vid läkemedelsverket och i det europeiska registret Cosmetic Produkt Notification Portal – CPNP.

Det tar tid att utveckla nya produkter, varje recept och doft måste genom samma process.

Laugar of Sweden bygger sten på sten och det kommer mer…

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Varukorg
Rulla till toppen